Obeležitev 170-letnice rojstva Janka Kersnika

V letošnjem šolskem letu na šoli posvečamo pisatelju Janku Kersniku še več pozornosti kot običajno, saj je 4. septembra minilo okroglih 170 let od njegovega rojstva.

Med šolskim letom bomo pripravili več šolskih dejavnosti, povezanih z njegovim življenjem in s sporočili njegovih knjižnih del.

Smo se pa v zadnjem tednu z učenci vključili tudi v dva dogodka v okviru občinskega praznika občine Lukovica. 

V petek je devet učencev iz 8. in 9. razreda sodelovalo na osrednji prireditvi ob občinskem prazniku. Predstavili so se z recitalom šestih pesmi Janka Kersnika in še z eno lastno pesmijo. Nastopili so naslednji učenci: Neža Andrejka, Nik Pogačar, Jan Erbežnik Prešeren, Gašper Podmiljšak, Blaž Hočevar, Erik Medič, Lev Kočar. Taja Jemc in Neja Cerar, pa sta prebrali lastno pesem, posvečeno Janku Kersniku. Napisali sta jo v lanskem šolskem letu pri dodatnem pouku slovenščine, pod mentorstvom učiteljice Petre Hudnik.

Nastop učencev na prireditvi je s čudovito odigrano skladbo Kje so tiste stezice s kitaro popestril dijak Miha Kralj, ki se mu lepo zahvaljujemo za sodelovanje.

V tem tednu pa so si učenci 8. in 9. razreda v Pungartnikovi hiši v Lukovici ogledali zanimivo razstavo fotografij z naslovom Janko Kersnik: sprehod po spominih. Razstavo je v sodelovanju z Občino Lukovica pripravila Knjižnica Domžale. Svoj kotiček na razstavi je dobila tudi naša šola. Predstavili smo štiri stripovska dela naših učenk, ki so stripe ustvarjale po črtici Ponkrčev oča (Kmetske slike).

Dragi starši! Ob spominu na Janka Kersnika in ob začetku šolskega leta vas vabimo, da v vaše domove prinesete in preberete tudi katero od del Janka Kersnika. Naj bo njegova knjiga na »častni« polici, saj si to zasluži. Po njem se imenuje tudi naša šola.

Pisateljeve besede naj vas ponesejo v čas njegovega življenja, ki je bil v marsičem drugačen od sedanjega, v marsičem pa tudi podoben, celo enak, kot je še sedaj.

Besedilo: Danica Dolar
Fotografije: Tajda Urh in Danica Dolar

Pesem, posvečena Janku Kersniku in njegovemu Brdu

Jabolka na Brdu dozorevajo.
Alelujo v cerkvi pojejo.
Na Kersnikovo šolo otroci hodimo.
Koliko čebel'c lete!
Od vseh najlepši Jankov grad je.
 
Kersnik pisal pesmi, zgodbe, je,
Enkrat vesele, drugič žalostne.
Rime je sklanjal, zloge iskal,
Stihe je pisal, bralce navduševal.
Na naši šoli pustil je pečat,
In vse spravil knjige brat'.
Končno 170 let slavi, zato veselimo zanj se vsi!
 
Neja Cerar inTaja Jemc, 8.b