Miha Zavrl »zlat« na Slovenski glasbeni olimpijadi

V prostorih Akademije za glasbo je v soboto, 4. 3. 2023, potekala 12. Slovenska glasbena olimpijada, ki je namenjena osnovnošolskim ljubiteljem glasbe. Tekmovanje je zelo široko, saj od tekmovalca zahteva celostno poznavanje glasbe ter izvajalsko prakso. Z naše šole se je na tekmovanje uvrstil Miha Zavrl, učenec devetega razreda.

Tekmovanje je potekalo v treh delih. V prvem je bil na sporedu pisni del, v katerem so tekmovalci prikazali poznavanje glasbene teorije, lastnosti različnih izvajalskih zasedb predvajanih posnetkov, od klasične do jazz glasbe, ter poznavanje različnih tematik vnaprej določenih besedil. Nato sta sledila praktična dela, kjer je bilo najprej v ospredju »a vista petje« (petje prvič videnih notnih zapisov) ter petje skladbe po lastnem izboru. Posebno pozornost so organizatorji namenili zadnjemu delu, kjer so tekmovalci predstavili svojo lastno skladbo, ki so jo sami zapisali samo za to tekmovanje. Ker je

Miha odličen organist, je zapisal skladbo za orgle in z njo navdušil zbrano občinstvo.
Miha je pokazal svojo vsestransko glasbeno nadarjenost – od odličnega poznavanja glasbene teorije in zgodovine glasbe do kakovostne tehnične izvedbe različnih skladb orgelskega repertoarja. V končnem seštevku tekmovanja je prejel zlato priznanje in dosegel četrto mesto med več kot petdesetimi tekmovalci iz različnih slovenskih osnovnih šol.

Mihu iskreno čestitamo in mu želimo veliko uspeha na nadaljnji glasbeni poti, saj ga že marca čaka sprejemni izpiti na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.

Blaž Andrejka, mentor