Plavalni tečaj za 1. razred

V tednu od 13. do 17. junija 2022 smo s prvošolci izvedli 10-urni plavalni tečaj, ki je potekal v Kamniku. Tja smo se z učenci iz Blagovice, Krašnje in s Prevoj vsak dan odpravili z avtobusom. Učitelji smo prvi dan preverili predznanje plavanja in učence razdelili v pet homogenih skupin. Kasneje smo se preko iger učili prilagajanja na vodo, potapljanja glave, gledanja pod vodo, prilagajanja na plovnost in drsenja na vodni gladini. Seveda smo se učili tudi že čisto prave plavalne tehnike, in sicer prsno oz. kot ji učenci radi rečejo - »žabico«.

Ker je prvošolčkov kar precej, si je v času, ko je ena skupina učencev pridobivala plavalno znanje, druga skupina ogledala srednjeveško mesto Kamnik. Povzpeli smo se na Mali grad, kjer so učenci spoznali legendo o kamniški Veroniki in se spraševali, kdo izmed njih je dovolj pogumen, da reši zakleto Veroniko, ki še danes leži pod Malim gradom in z zlatniki čaka na svojega rešitelja. Rešitelj se zaenkrat še ni javil.

Naslednji dan smo si ogledali renesančni dvorec Zaprice in etnografski muzej na prostem, ki ga sestavljajo kašče iz Tuhinjske doline.

Zadnji dan plavalnega tečaja so vsi učenci pogumno pokazali plavalno znanje, ki so ga v tem tednu pridobili. Med učenci jih je 10 osvojilo bronastega konjička, 23 srebrnega konjička in 34 učencev zlatega konjička. Prav vsi učenci so izpopolnili svoje plavalno znanje in za to jim iskreno čestitam.

Nika Leskovšek